borpohar_mandula-800x360

Kezdőktől a szakértőkig – Borkóstolás és pincelátogatás programjaink

A pincelátogatás és borkóstolás remek élmény, nálunk pedig mindenki megtalálhatja azt a programot, ami a leginkább érdekli, legyen kezdő borfogyasztó, vagy akár szakértője a boroknak. Sommelier-nk, Fröhlich Tamás most arról mesél, milyen boros és gasztronómiai lehetőségeket kínálunk annak, aki hozzánk látogat.

Milyen borkóstoló programot ajánlanál annak, aki kezdő borfogyasztó?

A kezdő borfogyasztóknak érdemes az alapoknál, a legkönnyebben értelmezhető ízeknél és illatoknál kezdeni, mint egy Irsai Olivér vagy egy friss rozé, ahol csak üde gyümölcsillatok és zamatok vannak, amiket bárki könnyen megszeret. Így aztán első lépésnek a Csillagvölgy kóstolót javaslom, ahol szó szerint elkezdjük edzeni az érzékeinket, hogy később már ne csak egy-kettő, hanem akár több aromát is meg tudjunk különböztetni egy pohár borban.

Aki már többet kóstolt ugyan, de még kezdőnek tartja magát, annak ajánlom a Felfedező kóstolót, melynek keretein belül átfogó képet kap a borvidék különböző kategóriáiról, illetve a Gere Attila és Weninger & Gere borok széles spektrumáról.

És aki már ismeri a pincészet borait?

Azok számára, akik már ismerik a portfóliónkat, nyilván nehéz újat mutatni. Mégis, az Exkluzív kóstoló egy olyan kis palackszámú, a kereskedelmi piacra nem értékesített tételekből és dűlőválogatásokból összeállított sor, mely az Attila Cuvée-nél csúcsosodik ki, ami borászatunk legritkább és legkiemelkedőbb minőséget adó bora.

Ha valaki még ennél a prémium sornál is különlegesebbet keres, ajánlok egy igazi csemegét, a Tematikus borkóstolót. Havonta új megközelítésből, és kizárólag évjáratos tételekből összeállított kóstoló, melynek alapjául szolgáló privát készleteink 1992-től elkezdve több mint két évtizedet ölelnek fel. Ezen különleges sor mellé magyar kézműves sajtválogatást is kínálunk.

Miben különbözik a két pincelátogatás, a Gere Attila és a Gere & Schubert?

Mint ahogy a kóstolók is, a borászatok stílusa is más szempontokat céloz meg. A Gere Attila pincelátogatás a hagyományról és innovációról szól, törekvés és fejlődéstörténet. Bemutatjuk és megmutatjuk, hogy mennyire összetettek tudnak lenni egy ilyen minőségben és mennyiséggel dolgozó borászat hétköznapjai.

A Gere & Schubert pincelátogatás ezzel szemben már az elején megérkezett a célhoz, hiszen a borok nem kerülnek hordóba, és nem érleljük őket sokáig. A lehető legtöbbet szeretnének megőrizni a leszüretelt alapanyag frissességéből. A Gere & Schubert egy lendületes, könnyed kóstolót kínáló látogatás az ország egyik legmodernebb reduktív borászatában.

Mire számítsanak azok, akik eljönnek bort kóstolni?

Borbárunk a hét minden napján várja a kóstolni vágyókat. Aki viszont többre kíváncsi, az csatlakozhat a pincelátogatás programokhoz, melyek hétfő, szerda, péntek és szombati napokon 16:00 órai kezdettel indulnak.

A pincelátogatásokon fontos, hogy az érzékek mindegyikére hassunk. Látás, szaglás, ízlelés, hallás, tapintás… így teljes az élmény. A vendégek kóstolnak, és mi eközben bemutatjuk a borvidéket, a Gere család történetét, a feldolgozót és természetesen a kóstolt tételeket.  Segítünk a borok megértésében és mindeközben bemutatjuk a teljes üzemet, a feldolgozást lépésről-lépésre, betekintést engedünk az erjesztő, palackozó, és érlelő terekbe is. A borok mellé kínálunk frissen sült pogácsát, lepényt vagy kenyeret, melyet konyhánk süt, illetve természetesen vizet, hogy ellensúlyozzunk az alkohol dehidratáló hatását.

Van-e olyan bor, amit mindenképpen megkóstoltatnál a vendégekkel?

Kettő is. A Frici és a Kopar. Két véglet és két márkanév, melyeket könnyű megjegyezni, és szorosan összefonódnak a Gere családnévvel. Mindkét bor hűen képviseli a mi stílusunkat, és úgy gondolom, hogy kinek melyik, de a kettőből egyik bármely borfogyasztóban képes felkelteni az érdeklődést irántunk.

Milyen gasztronómiai lehetőségek vannak még a borkóstolók mellett?

A Mandula étterem étlapja szezonálisan alkalmazkodik a beszerezhető alapanyagokhoz, így évente többször változik a kínálat. Még ha csak a’la carte étkezünk is,  mindig találkozhatunk újdonságokkal. Erre a szezonalitásra épül a degusztációs menünk is, melynek fogásait egy előre összeállított borsorra hangolnak szakácsaink. Egy nagyobb lélegzetvételű gasztronómiai utazás, ahol nem az étel vagy a bor a hangsúlyos, hanem a kettő harmóniája.

Az ilyen ízélmények zenével, vagy művészeti előadással aláfestve még mélyrehatóbbak tudnak lenni. Ezért évente több alkalommal szervezünk olyan vacsorákat, rendezvényeket, ahol a „Komplex Gere borélmény” hatja át az esemény minden részletét és pillanatát.

Egy vacsora lezárása lehet aztán egy különleges pohár bor, melyből hétvégente többet is kóstolhatnak az éttermünkben vacsorázó vendégek. Minden péntek, szombat és vasárnapi napokon három évjáratos tételt választunk ki, amiket a borlista kínálatától eltérően nem csak palackkal, hanem pohárral is kóstolhatnak a vendégek.

Ajánlataink